Преси за грозде
Какво е преса за грозде?
Пресата за грозде е устройство, с което можем да превърнем различни плодове - ябълките, сливите, гроздето, крушите и други местни плодови култури в сок, нектар или домашно вино. С него преработката значително се улеснява, а крайният резултат е удовлетворителен като качество и количество. В процеса на работа се отделят кожата, семената и сухата маса.
На пазара ще от откриете преси за грозде и плодове с различно устройство и в широк ценови диапазон. Един от подвидовете е хидропресата за плодове. Тя често се използва за производство на вино, плодови сокове и много други напитки.
Как работи пресата?
Механизмът на пресата за грозде и други видове плодове (например ябълки и круши) е прост: устройството смачква плодовете и по този начин соковете им изтичат. Те се прецеждат от твърди примеси и се събират в тава или в съд. Семената, ципата, люспите и сухият отпадък остават в бункера на уреда.
Ето на кратко какви са стъпките за приготвяне на ябълков сок с хидропреса. Те демонстрират как се работи с преса за ябълки:
Изберете свежи и зрели ябълки: По възможност предпочетете плодове от биологично стопанство, за да избегнете химикали и пестициди.
Подгответе ябълките: Измийте ги под течаща вода и ги нарежете на по-малки парчета. Можете да премахнете и семките, ако желаете.
Заредете хидропресата: Поставете подготвените ябълки в коша.
Приложете налягане: Затворете хидропресата и стартирайте процеса на прилагане на налягане. Хидравличната система ще упражни сила върху ябълките, за да извлече сока от тях.
Извличане на сока: След като се приложи достатъчно налягане, сокът ще се отдели от пулпата на ябълките и ще бъде събран в отделен резервоар на хидропресата.
Съхранение и сервиране: Изсипете приготвения ябълков сок в чисти стъклени бутилки или контейнери. Можете да го консумирате веднага след приготвянето или да го съхранявате в хладилника за по-дълъг период.
Видове ръчни преси за грозде
Има два вида ръчни преси за грозде и плодове:
- С кош
- Хидропреса
Кошова преса за грозде
Обикновено пресата за грозде с кош има основа, изработена от емайлиран метал, с тринога стойка, която я поддържа стабилна и достатъчно високо от земята. Следва цилиндрична „кошница“, изработена от дървени летви с разстояние помежду им - за изтичане на сока. Когато започнете да притискате, тя трябва да бъде почти пълна догоре само с нарязани или смлени плодове. Вертикално разположен винт преминава през коша и служи за натягане на притискащата плоча. Този механизъм включва дръжка, която се върти. Така се притяга плочата, която оказва равномерно налягане по време на употреба. Препоръчително е много твърдите плодове да бъдат смлени предварително с мелачка.
Сред най-търсените кошови преси за грозде и плодове са ENOITALIA TR30 и ENOITALIA TR35. Те може да бъдат закупени на достъпна цена.
Хидропреса
Хидропресата от неръждаема стомана е по-скъпа като цена. Тя работи като притиска материала отвътре навън, от центъра към стените на коша. В резултат на това целият плодов материал получава равномерно налягане по време на пресоването. Времето за един работен цикъл на изстискване е по-кратко от това с ръчна преса за плодове.
Тази машина за пресоване и изстискване на грозде и други плодове е с голям капацитет и свежда човешките усилия до минимум. В центъра ѝ има разширяващ се мехур, изработен от естествен каучук. Плодовата каша се изсипва в кухината около мехура, а водното налягане разширява балона навън, притискайки пулпата към перфориран цилиндър от неръждаема стомана.
Ако имате нужда от качествена хидропреса за грозде, разгледайте GRIFO PEW40GRIFO PEW80.
Защо да купим преси за грозде и плодове от Коледжиков?
В онлайн магазин Коледжиков продаваме преси за грозде тип кош с вместимост от 30 до 470 килограма, както и хидропреси с обем 40 - 80 литра. Всички модели са на достъпни цени и са изработени по високите стандарти на италианските марки GRIFO и ENOITALIA - от бук и от неръждаема стомана. Можете да посетите и физическите ни магазини в София и Варна. Там ще получите насоки и съвети относно избора на гроздомелачка.
Вижте още:
Свързани статии
Как се работи с хидропреса Grifo?
Хидравличните преси GRIFO PEW40 и PEW80 са изработени по италиански стандарт. В центъра им има каучукова мембрана, която под въздействието на водно налягане се разширява