Правила за употреба на бензинов свредел за почва

Публикувано: 2024-06-10 06:50:09
Категории: Градинска техника Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed , Свредели за дупки Rss feed

мъж с моторен свредел за дърво Щил

Бензиновите свредели за почва (наричани още моторни свредели) представляват специални градински инструменти, които са предназначени за правене на дупки в земята, като може да ги използвате и за пробиване на лед. Конструкцията им се състои от две основни части - винтообразен шнек и двигател.  Управляват се лесно, като разполагат със стартер, блокировка и бутон за аварийно спиране на двигателя. Когато познавате основните препоръки за работа с моторен свредел, това ви позволява оптимално да използвате възможностите му. В този ред на мисли днес ще посочим ключови правила за експлоатация. 

Основни препоръки за работа с бензинови свредели

На пазара ще откриете богат избор на бензинови свредели за дупки. Независимо на кой модел се спрете, има няколко конкретни препоръки за работа. 

моторен свредел за дупкиНа първо място информирайте се за правилата за безопасна употреба. Задължително дръжте с две ръце ръкохватките на моторния свредел. Не доближавайте ръцете си или други части до въртящото се свредло. Освен това не оставяйте включената машина без надзор. 

Някои потребители се заблуждават, че със свредел със свредло с диаметър 20 см могат да направят дупка с диаметър 50 см. Крайният резултат при такива опити е неудовлетворяващ. Получената дупка често е с неправилна форма, което се отразява на например стабилността на стълбовете, които се вграждат. Препоръчваме да използвате инструмент с нужните технически характеристики за целите, които искате да постигнете. 

Правило при работата с моторен свредел е да се съобразите с теглото му. Когато машината тежи повече от 10 кг, препоръчително е да бъде управлявана от двама души едновременно. По този начин предпазвате себе и ще избегнете физическо претоварване. 

Как да работим по-дълго време със свредела? 

Ако сте купили бензинов свредел за почва с двутактов двигател, съобразете се с препоръките на производителя относно горивната смес. Спазвайте пропорцията масло/гориво. Неправилно приготвената смес или некачествено гориво може да доведе до преждевременно излизане на машината от строя. 

Още един съвет - за да избегнете повреда на свредела, препоръчваме да почистите добре повърхността от камъни и корени на дървета. Те са сред основните опасности, които може да ви лишат от машината. Друг начин да я предпазите е като я изключвате в момента, в който доловите, че сте попаднали на страничен обект. Допустимо е и просто да извадите свредлото от дупката. 

бензинов свредел райдерАко все още не сте купили бензинов свредел…

В случай че в момента търсите бензинов свредел, трябва да знаете, че утвърдените производители на световния пазар снабдяват продуктите си с някои отличителни особености, които им гарантират дългосрочна служба и по-високо ниво на безопасност на употреба. Освен това за оператора са осигурени технологии, гарантиращи по-бавно трупане на умора. Това се постига благодарение на две неща:

  • материала, от който е изработена машината. Работните детайли традиционно са от неръждаем метал, устойчив на резки амплитуди в температурата и негативното въздействие на слънчевите лъчи.  Тези моторни свредели може да се използват и в студено, и в горещо време. 
  • конструкцията. Качествените свредели за дупки са проектирани така, че да не застрашават здравето на операторите. При тях може да откриете характеристики като защита срещу отделянето на вредни газове. 

Ще разпознаете доброто качество на моторния свредел и по това, че той не е твърде тежък, с него се работи комфортно и вибрациите се усещат по-малко. Последното е постига с помощта на амортизиращи пружини. По този начин неприятните усещания в ръцете са редуцирани и не се трупа бързо умора при работа с техниката. 

Моторен свредел Мощност Диаметър на съвместимите свредла Тегло
RAIDER RD-EA01 2.24 к.с. 100 / 150 / 200 мм 9.3 кг
STIHL BT 45 1.1 к.с. 76 / 102 / 127 мм 4.8 кг
STIHL BT 131 1.9 к.с. 40 / 60 / 90 / 120 / 150 / 200 / 260 / 300 мм 10 кг
OLEO MAC MTL51 2.18 к.с. 80 / 100 / 150 / 200 мм 9.1 кг
CIMEX SV250 4 к.с. 50 / 75 / 150 / 200 / 250 мм 25 кг
Моторен хоризонтален свредел EUROKOMAX 5.5 к.с. 130 / 200 / 250 мм 112 кг


Правила за съхранение на бензиновия свредел

Според правилата за противопожарна безопасност преди да оставите бензиновия свредел за продължително съхранение в някое помещение, трябва да изпразните резервоара му от горивото. Препоръчително е също така устройството да бъде оставено във вертикално положение. Така избягвате случайно изтичане на течност от резервоара. 

Заключение

Бензиновият свредел за дупки е полезен инструмент за бързо и ефективно пробиване на отвори в земята. С подходящи грижи и внимание. Той е незаменим помощник в градинарството и строителството. При правилна употреба спестява време и усилия, осигурявайки прецизност и производителност. 



Може би се интересувате още и от:

Свредели за дупки - същност, предимства и видове

Как да изберем моторен свредел?

Защо да изберем моторния свредел за дупки STIHL BT 131?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание