Как се работи с хидропреса Grifo?

Публикувано: 2024-08-12 06:23:03
Категории: Оборудване за винарски изби Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed , Преси за плодове Rss feed

хидравлична преса за горски плодове, ябълки, нар, грозде

Ако искате да изцеждате сок от плодове и зеленчуци без усилие, хидропресите GRIFO са това, от което се нуждаете. Те не се нуждаят от електрозахранване, за да работят. Пресоването става посредством натиск, оказван от водно налягане. Повече за механизма на пресите, принципа на работа и препоръките за поддръжка ще научите от следващите редове. 

Механизъм на работа на хидравличните преси GRIFO

Хидравличните преси GRIFO PEW40 и PEW80 са изработени по италиански стандарт. В центъра им има каучукова мембрана, която под въздействието на водно налягане се разширява и по този начин притиска плодовата маса в стените на коша. Стойката и капакът на пресата са от алуминий. Кошът е от неръждаема стомана AISI 304. И двата са  с максимално налягане 3 бара и са снабдени с тава и манометър. Отвътре на коша специална мрежа предотвратява запушването на процепите по време на отделянето на течност и задържа парченцата плод. 

хидравлична преса за грозде, плодове и зеленчуци

Хидропресата за грозде и други плодове GRIFO PEW40 е с вместимост 40 кг и диаметър на мембраната 190 мм. GRIFO PEW80 е най-голямата в продуктовата гама на италианската марка и е с вместимост 80 кг и мембрана с диаметър 220 мм. 

Допълнително пресите може да се оборудват с полиетиленова предпазна торба и филтърна торба. Всички материали, които влизат в контакт с плодовете и зеленчуците, са съобразени с изискванията на европейските директиви. 

Приложение на хидропресите

Хидропресите са пригодени за студено пресоване на различни плодове - грозде, ябълки, нар, горски плодове, и някои зеленчуци. С тях лесно и бързо ще произвеждате сокове, сайдери и други напитки. Механизмът им на работа осигурява запазване на полезните хранителни вещества в плодовете и зеленчуците. 

Препоръки за безопасна употреба

Важно е да проверявате периодично предпазния клапан, който трябва да бъде отворен на ниво 3 бара. По време на изпразване на коша от течността максималното налягане е 3,3 бара. Ако клапанът не работи, подменете го. В никакъв случай не махайте външното уплътнение. 

Налягането на входящата вода не бива да е над 3 бара. При по-високо налягане трябва да се инсталира регулиращ клапан, който да го намали. 

Пазете мембраната на хидропресата от остри обекти и директна слънчева светлина. 

Инсталиране и начин на употреба на хидропреса GRIFO 

Запознайте се добре с последователността на стъпките за инсталиране на хидропресата. Необходимо е да завинтите крачетата за основата й. Измийте коша  вода и го  поставете върху основата. След това сложете мембраната във вътрешността му и го натиснете навътре в долната част. Вече може да улей на хидропреса GRIFOпоставите в коша плодовете или зеленчуците, които искате да пресовате. Сложете капака, поставете шайбата на шпиндела и завийте до долу затягащата гайка. Под улея за сока може да поставите съд по ваш избор. След това свържете пресата към водоснабдителната система. Използвайте ¾” съединител за бързо монтиране. Остава да отворите вентила за подаване на вода. Бавно го настройте до максималните 3 бара. 

Забележка: За да извлечете максимум сок от плодовете и зеленчуците, планирайте достатъчно време за оттичането му. След това отново пресовайте - за целта отворете и затворете въздушния вентил и отново настройте максимално налягане 3 бара. Тази процедура може да се повтори няколко пъти за оптимално изстискване на соковете. 

След като приключите с пресоването, отворете клапана за оттичане на водата и изпразнете мембраната. Дръжте буталото над затягащата гайка натиснато, за да позволите на въздуха да влезе в мембраната.

Когато спре да изтича вода, пресата е без налягане, затягащата гайка може да се развие, шайбата и капакът могат да се свалят. След като сте изцедили целия сок, може да вдигнете капака. Извадете пулпата от мембраната. 

Важно: След употреба измивайте добре хидпропресата. Съхранявайте я на място, което не под директна слънчева светлина. 

Заключителни думи 

В онлайн магазин Коледжиков ще откриете широка гама оборудване за производство на вино и обработка на плодове и зеленчуци. GRIFO е от нашите утвърдени марки от Италия, специализирани в сферата на машините за обработка на грозде. Хидропресите са част от продуктите й. Ако имате допълнителни въпроси за тях или се нуждаете от машина с друга производителност, не се колебайте да се свържете с нас. 



Може би се интересувате още и от:

Грешки, които начинаещите винопроизводители допускат

Иноксов съд за вино - предимства, начин на употреба и поддръжка

Как да използваме шихтови филтри за вино със съвършен вкус

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание