Как се работи с дробилка за клони? Основни правила

Публикувано: 2024-06-03 06:16:49
Категории: Градинска техника Rss feed , Дробилки за клони Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

клонотрошачка

Ръководствата за употребата понякога са препъни камък за потребителите. Книжките със страници, чийто брой понякога може да надхвърли 100, категорично са недолюбвани от мнозина. Това ги кара да подхождат към използването на техниката на принципа на опита и очакванията. За да не се лутате сред страниците с препоръки, днес ще разгледаме някои основни правила при работа с дробилка за клони, известна още като клонотрошачка. Разбира се, този градински уред е способен да надроби не само клони. Той има повече приложения. След малко ще стане ясно и с какъв друг растителен материал можете да го използвате. 

Правила при употреба на дробилка за клони Щил

Прехвърляйки страниците на ръководствата за електрическите дробилки Щил ще стигнете до няколко конкретни насоки. 

дробилка за клони STIHL GHE 250Допустим материал за обработване

Препоръчителни материали за обработка в моделите GHE 150, GHE 250 S и GHE 260 S : отрязан от дървета и жив плет материал за раздробяване, както и дебели и разклонени клони.

Препоръчителни материали за обработка в моделите GHE 250 и GHE 260: Органични растителни остатъци, като отпадъци от плодове и зеленчуци, цветя за раздробяване, шума, а също така отрязан от дървета и жив плет материал за раздробяване, както и дебели и разклонени клони.

В градинската дробилка не бива да попадат камъни, стъкло, елементи от метал (тел, пирони и други) и пластмаса. С други думи, материали, които не са компост, не бива да се преработват с дробилките Щил

Максимален диаметър на прясно отрязани клони за раздробяване: 

За GHE 150, GHE 250 и GHE 250 S - 35 мм

За GHE 260 и GHE 260 S - 40 мм

Важно: Влажният или мокър мек материал води до по-бързо запушване на уреда. Затова градинската дробилка трябва да се зарежда бавно и внимателно да се следи честотата на въртене на електродвигателя. Тя не бива да намалява при зареждане. Твърдият материал машината сама ще изтегля към ножовете. 

Препоръки за зареждане на материала в дробилката 

Електродвигателят на дробилката трябва да е достигнал максимална честота на въртене (обороти на празен ход), преди да започнете да подавате материал за раздробяване. Зареждането е препоръчително да се извършва само от един човек. Бъркането с ръка в отвора за подаване е абсолютно забранено. От съображения за сигурност операторът не бива да оставя машината да работи без надзор, както и да излиза от безопасната работна зона, за да не бъде наранен от изхвърлен обратно материал. 

Зареждането на клонотрошачката трябва да става равномерно. Ако работата й се забави, спрете подаването на материал, за да не претоварите електродвигателя (или двигателя с вътрешно горене). Изключването на машината става при напълно изчерпване на материала за раздробяване, пуснат в тръбата. Ако спирате обработката по-рано, рискувате да оставите клонки, които впоследствие да блокират диска на ножовете.

дробилка за клони мюлерВ случай че клонотрошачката спре заради вградената защита срещу претоварване, изчакайте 10 минути, за да се охлади. След това можете отново да я пуснете да работи. 

Правила при употреба на моторните дробилки за клони Muller

За професионални цели и при по-големи обеми дървесен материал за натрошаване можете да имате нужда от моторна дробилка за клони. Препоръките за моделите на Muller дават ориентировъчна представа на какъв принцип работят машините с двигател с вътрешно горене. 

Основни принципи на работа

С моторна дробилка винаги се работи на открито или в пространство, в което е осигурено добро проветряване. Преди стартиране на машината, винаги проверявайте и доливайте гориво, ако е необходимо. Ако по време на работа започне да вибрира нетипично, веднага спрете двигателя и изчакайте всички движещи се елементи да спрат. Огледайте механизма на дробилката. Вибрациите са сигнал за проблем. 

Препоръчително е също така да огледате всички затягащи елементи. Ако има разхлабени, затегнете ги. Проверявайте от време на време остриетата и болтовете, които ги държат. 

Важно: Забранено е преместването или повдигането на машината, когато е включена. При съмнение за задръстване на фунията за материал, не бъркайте с ръка, а използвайте пръчка. Винаги спазвайте препоръките на производителя по отношение на максималния диаметър на клоните за натрошаване. 

С оглед безопасността ви оперирайте с машината в препоръчаната от производителя работна зона. След като я стартирате, оставете я да загрее за няколко секунди в зависимост от температурата навън. Въртенето на механизма по часовниковата стрелка указва, че мобилната дробилка ще придърпа клоните успешно. 

дробилка за клони инструкции за употреба

Допустим материал за обработване

В моторните дробилки Muller можете да натрошавате сух и пресен растителен материал. Ако клоните са с дебелина 5 см или повече, зареждайте ги един след друг. Пресните клони се обработват по-лесно, отколкото сухите. Ако забележите, че дробилката се задръства, спрете двигателя. Отстранете проблема и продължете да работите с нея. С времето ще придобиете представа каква е оптималната скорост на зареждане на машината с материал.  





Може би се интересувате още и от:

Клонотрошачката - машина с много приложения в домашната градина

Как да изберем дробилка за клони

Да разчистим падналите клони с моторна дробилка

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание