Как да изберем полирмашина?

Публикувано: 2024-07-15 06:10:00
Категории: Електро и пневматични инструменти Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

автомобилна полирмашина

Полирмашини намират широко приложение. Ако съумеете правилно да разчитате характеристиките им, можете да се сдобиете с модел, който напълно да отговаря на очакванията ви. Консултация винаги можете да направите в специализиран магазин за електроинструменти. Можете и да продължите да четете, защото днес ще поговорим обширно по темата. Ще засегнем видовете полирмашини на пазара, тяхното приложение и критериите за избор. 

Специфики на полирането

Тъй като полирането е последният етап от обработката на повърхностите, препоръчително е да пристъпването към него, чак когато сте извършили качествено предходните. Наличието на грешки в етапите преди полирането ще станат по-видими след него. За да избегнете нежелани резултати, препоръчваме да подготвяте повърхностите с качествена шлифовъчна техника. Такава може да намерите в магазини Коледжиков - лентови, вибрационни и ексцентрикови. 

Професионална полирмашина или евтина за домашна употреба?

Когато купувате полирмашина, отчитайте не само особеностите на повърхностите, които ще обработвате, но и собствения ви опит. Ако нямате опит и нужните познания, е възможно да не успеете да използвате правилно професионалната полирмашина. В опитни ръце този клас със сигурност ще постигне отлични резултати. Също така в случай, че ще използвате уреда рядко, икономически по-изгодно е да не давате повече пари от необходимото. 

Видове полирмашини и приложение

полирмашина за полиране и пастиране на фаровеНа пазара ще откриете различни видове полирмашини. Разликите между те виждат в повечето случаи от първи поглед. Някои от тях наподобяват ъглошлайф, а други на ексцентършлайф. Приликата им е разбираема. Разлика обаче има. Роторните полирмашини например се различават от ъглошлайфа по регулирането на оборотите и по по-ниската максимална скорост на въртене. Твърде високите обороти не са препоръчителни за полирмашина. Вместо да полирате, ще оставяте следи във формата на кръг. 

В онлайн магазин Коледжиков ще откриете орбитална полирмашина. Тя има устройство, подобно на ексцентър шлайфа. Дискът е свободно закрепен на оста на екцентъра. При работа дискът не се върти, а извършва леки кръгови движения. Характерно още е, че производителността на машината не е голяма. Орбиталните полирмашини не са подходящи за обработка на повърхности със сложна форма. Роторната на свой ред въздейства на повърхностите под ъгъл. С ръба на диска можете да полирате вдлъбнати елементи. 

Предлагат се още планетарни полирмашини. При тях дискът също е закрепен ексцентрично, но се и върти. Като резултат всяка точка на диска се движи по сложна траектория. Така се намалява вероятността от появата на нежелани следи. Производителността на машината е висока. 

Според захранването и начина на работа полирмашините могат да бъдат:

  • електрически
  • акумулаторни
  • пневматични

Полирмашината RYOBI RDP18-0 е акумулаторен модел, с който можете да полирате и шлифовате различни повърности, евтина полирмашина Райдервключително купето на колата. Устройството е с две скорости и дизайн, който позволява лесен контрол. Сходно полирмашини, с които можете да пастирате фаровете на колата и да придавате съвършен завършен вид на проектите, са още акумулаторните RYOBI RDP18-0 и MAKITA DPV300Z SOLO. Електрическите полирмашини се отличават с ниска цена, която ги прави достъпна за любителска употреба. Сред най-евтините модели са RAIDER RD-PC03, RAIDER RD-PC04 и PROCRAFT PM1400. 

Лентовите шлайф машини от класа на METALLKRAFT RSM 760 са предназначени за обработка на тръбни предмети. Тази е подходяща за шлайфане, сатиниране и огледално полиране на вече монтирани парапети. Идеална е за работа в тесни пространства, тъй като дръжката може да се завърти на 180°. В продуктовия ни асортимент ще откриете и пневматични полирмашини на Aircraft. AIRCRAFT PS Mini PRO например е подходяща за полиране в малки и труднодостъпни зони.

Внимание заслужават и модели като METALLKRAFT BEG 250. Това е универсална зачистваща машина с телена четка. С нея може да се привеждат във вид различни специфични детайли от стомана. 

Ключови характеристики при избор на полирмашина

Покупката на полирмашина изисква отчитане на най-важните основни характеристики за този тип електроинструмент. Когато проучвате моделите, обърнете внимание на изчерпателното им описание. Ако липсва някоя характеристика, поискайте да ви бъде дадена. Може да се окаже решаваща. 

Регулиране на оборотите 

За предпочитане е полирмашината да има функция регулиране на оборотите. В случай че планирате да купите модел, който не позволява те да се регулират, преценете каква да бъде мощността му. Процесът на полиране стартира обичайно на минимални обороти - до 300 на минута. В края му скоростта се повишава, като не бива да надвишава 3000 оборота в минута. Ако ще работите полирмашина за шлайфане, сатиниране и огледално полиране на парапетис ексцентрикова или планетарна полирмашина, при тях оборотите не са от такова значение. Степента на въздействие върху повърхността зависи предимно от амплитудата на трептенията. 

Диаметър на диска 

От него зависи размерът на детайлите, които можете да полирате, и производителността. По-малките дискове са подходящи за обработка на дребни детайли. Колкото по-голям е диаметърът, толкова по-бързи ще бъдете. Най-често за полиране на автомобилни фарове се използват полирмашини с диаметър на диска 100-125 мм. По-големият диаметър - между 150 и 180 мм, е подходящ за полиране на врати, покриви и т.н. 

За полиране на купета на коли може да разгледате полирмашините с диаметър на диска над 240 мм. Те са подходящи за обработка и на други големи повърхности - например дървени и метални елементи и т.н. 

Максимални обороти 

Максималните обороти определят производителността на полирмашината. Колкото по-високи са те, толкова по-бързо ще полирате. В случая на роторните и планетарните модели този показател не бива да превишава 3000 оборота в минута. В противен случай покритието от боя ще започне да прегрява. За полиране на камък и чист метал имате нужда от по-високи обороти - до 4500 в минута. 

Ексцентриковите полирмашини може да бъдат с по-висока обороти. При тях те са свързани с амплитудата на трептенията. Колкото по-високи са оборотите, толкова по-голямо е въздействието на диска върху повърхността. 

Ако обмисляте да купите евтина полирмашина, знайте, че скоростта на въртене при тях пада с увеличаване на натоварването. 

Минимални обороти 

Ако нямате опит с работата с полирмашина, може да изберете модел с по-ниски обороти - например 250 в минута. Параметърът при ексцентриковите варира от 1000 до 4000. Трябва да знаете, че ако машината не може да поддържа оборотите по време на натоварване, минималната скорост на въртене реално ще бъде по-ниска от посочената. Някои полирмашини на пазара разполагат с функция за поддържане на постоянни обороти. 

Начин на закрепване на приставките 

Уверете се, че той е качествено изработен, тъй като от това зависи нормалното протичане на процеса на полиране. 

полирмашина макита за пастиране на колиМощност

Има зависимост между мощността и диаметъра на диска. Тя трябва да му съответства. За приставки с диаметър 125 мм за роторна машина мощността трябва да бъде в пределите от 800 до 1000W, за 150 мм - от 1000 до 1200W, а за 180 мм - от 1200 до 1500W. По-малката мощност при натоварване ще провокира рязко падане на оборотите, а по-голямата - ще увеличи теглото на машината. 

Заключителни 5 съвета при покупка на полирмашина

В заключение ще дадем 5 съвета при избор на полирмашина. Ако планирате да полирате неголеми детайли, ще ви свърши работа мини модел с диаметър на диска до 125 мм. За по-голям обем работа - подберете машина с диаметър на диска до 180 мм. 

Когато искате да полирате качествено, задължително изберете полирмашина с регулиране на оборотите, функция за поддържане на постоянни обороти и ограничение на пусковия ток. За прецизно полиране на плоски повърхности препоръчваме ексцентриковите полирмашини. Когато се налага да работите в различни условия, за предпочитане са акумулаторните модели. 




Може би се интересувате още и от:

Най-добрите перфоратори SDS-Plus

Пистолет за горещ въздух - избор, характеристики и приложения

Избор на гайковерт - видове и основни характеристики

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание