Грешки, които начинаещите винопроизводители допускат
Публикувано:
2024-05-20 06:48:11
Категории:
Оборудване за винарски изби
,
Полезни съвети и ревюта
Грешките са част от усъвършенстването на умение. Те ни насочват към верния път и благодарение на тях трупаме опит, за който мнозина биха завидели. Имайки предвид сериозния ефект, който грешките в производството на вино могат да доведат, днес решихме да се спрем на някои от най-често допусканите. Когато ги знаете, вероятността да ги избегнете е по-голяма.
Начинаещите винопроизводители много често се сблъскват с няколко проблема.
Подценяват необходимостта от подходящо оборудване
Не всеки в началото може да си позволи скъпо оборудване за вино, но всеки има способността да се информира подробно за минималните изисквания към него. Подходящото оборудване ще позволи да произведете вино с добро качество. Днес на пазара се предлагат достъпни като цена гроздомелачки, преси за грозде, шихтови филтри и т.н., които правят излишно купуването на машини втора ръка или пък изобретяването им у дома с подръчни средства.
Виното е алкохолна напитка, която изисква вещина. За да не развалите вкуса му, материала, от който е изработено оборудването, е ключов. Той трябва да е качествен и предназначен конкретно за производството на вино. Всяка импровизация с пластмаса или друг евтин материал може да се отрази негативно върху органичния процес на ферментиране на напитката на боговете.
Прехвърлят виното твърде рано
Освен с некачествено оборудване, друг начин да хвърлите усилията си на вятъра е като прехвърлите виното твърде рано. Може да прозвучи като клише, но търпението е ключът към успеха. За да имате отлично домашно вино, оставете дрождите да свършат своята работа по време на ферментацията. Този период може да е по-дълъг от очакваното, но си заслушава. Така ще създаде напитка с правилните аромати и вкус.
Не следват с внимание инструкциите
Има ясно разписани инструкции как се създава домашно вино. В някои моменти начинаещите решават да ги поразнообразят, тъй като според тях по този начин ще произведат напитка точно по техен вкус. Това е мисъл, която трябва да прогоните в момента, в която възникне в ума ви. Съветваме ви да се доверите на изпитаните рецепти от надеждни източници. Те са тествани и доказани в индустрия с многовековна история. Доверявайки се на професионален винопроизводител, можеше да разчитате на неговия опит, който да приложите в използването на оборудването за вино. Проявете търпение и се доверете на процеса. Всяка стъпка и замерванията са изчислени до точност, за да ви гарантират най-добър резултат.
Свалят капака, за да тестват виното по-често от необходимото
Предпазването на виното от контакт с кислорода не е случайно. То е много важно, тъй като кислородът може да повлияе на ферментацията и да доведе до загубата на стабилност. Затова свалянето на капака на съда за вино от нетърпеливост не е препоръчително. Рискувате дори да допуснете навлизането на бактерии. Вярно е, че виното не бива да се стерилизира напълно, но след като премине първичната ферментация и навлезете в етапа на стареене, трябва да сведете до минимум контакта с кислород. Така микроорганизмите ще останат в латентно състояние.
Не дезинфекцират оборудването за производство на вино (гроздомелачки, съдове, преси и др.)
Подготовката на оборудването е ключово за създаването на вино, което има отлични качества. Затова то трябва да бъде почистено до блясък. Много от начинаещите винопроизводители подценяват тази стъпка. Те смятат, че е достатъчно да изплакнат съдовете за вино. Всъщност, оборудването трябва да бъде дезинфекцирано, за да се елиминират всички видими и невидими замърсявания. В практиката се е доказало като ефективно използването на натриев метабисулфит. Той елиминира всички бактерии.
Слагат дрождите в прекалено гореща вода
Дрождите са съставка, която подчертава вкуса на виното и го отличава от обикновения гроздов сок. Затова опитните винопроизводители могат да ви помогнат как да боравите с нея. В зависимост от дрождите например варира оптималната температура на виното, при която трябва да ги поръсите. Обикновено тя е в диапазона 18 до 30 градуса по Целзий. По-високата или по-ниската температура може да стане пречка да получите желания резултат. Препоръчително е още да не разбърквате дрождите, когато ги добавяте.
Използват некачествена суровина
За да създадете качествено вино, важна е суровината. Много често лошият краен резултат се крие не в неправилната технология на производство, а в изначална грешка като некачествено грозде.
Проследяват некоректно производствения процес
Производството на вино изисква време, но то невинаги е стриктно. Има редица фактори, които могат да повлияят на ферментацията например. Като студената изба, инцидентно попадане на бактерии и т.н. За да се надявате на перфектно вино, препоръчваме да подобрите нивото на контрол върху процеса. Водете коректни записки. Отбелязвайте дати, анализи, дегустации и т.н. Те ще ви послужат и в бъдеще.
Заключение
Ако сте готови да направите първото си домашно вино, в магазини Коледжиков можете да разгледате какво предлага съвременното оборудване за винопроизводители. В продуктовия асортимент има широка гама неръждаеми съдове за вино от инокс, шихтови филтри, гроздомелачки ронкачки с функция отделяне на чепките, преси за грозде и други плодове и т.н.
Може би се интересувате и от:
Преса за плодове - видове, характеристики и съвети за приложение