8 начина за готвене на барбекю
Публикувано:
2024-01-29 06:11:59
Категории:
Барбекюта и пушилни за месо
,
Полезни съвети и ревюта
Познаването на различните начини, по които може да готвите на барбекю, ще засили удовлетворението от притежаването му. Независимо от вида му - газово, електрическо или на дървени въглища, разполагате с повече възможности от очакваното. Ще ви убедим в това в следващите редове. Подбрали сме 8 метода на приготвяне на храна. Сигурни сме, че те ще ви вдъхновят да тествате нови рецепти съвсем скоро.
Първи начин: Печене на директен огън
Това е най-лесният начин на готвене с барбекю. Той е и най-разпространения, като от наименованието му може да разберете бързо за какво става въпрос. Продуктите се поставят на скарата, непосредствено над източника на топлина. При този метод на готвене обикновено температурата е доста висока (поне 200°C). Затова е идеален за запичане. Достатъчно е да печете продуктите за по няколко минути от всяка страна, за да разполагате с готова храна. Тук трябва да знаете, че ако печете дебели пържоли, препоръчително е да ги оставите по-дълго на барбекюто.
Опитните знаят, че при печене на директен огън след това може да оставите храната да постои за малко в по-хладната част на барбекюто.
Този начин на готвене изисква около 20-30 минути и е подходящ за бургери, пържоли, наденици и т.н.
Втори начин: Печене на недиректен огън
Този метод е по-бавен. Понякога дори изисква предварителна подготовка на продуктите. Подходящ е за печене на риба, пилешко и агнешко месо.
Когато печетe по този начин, температурата е по-ниска (между 80 и 160°C). Това означава, че приготвянето на храната ще стане по-бавно. Като резултат месото например е по-сочно. За да не удължавате излишно процеса на готвене, съветваме да не вдигате капака на барбекюто начесто. Така горещият въздух се губи.
Трети начин: Комбиниран
Както и звучи, това е комбинация между първите два начина на готвене. Ще използвате и директен и недиректен огън, като в обичайния случай първо печете на силен, за да получите златиста коричка и да запечатате соковете във вътрешността. След това на по-ниска температура допичате.
Четвърти начин: Опушване
Опушването изисква затворено пространство и ниска температура. Към това добавете и търпение, тъй като печенето ще става бавно. Традиционно, за да опушвате месо, риба и други продукти, се използват дърва или дървесен чипс - например дъб, череша, ябълка и т.н. Изборът зависи от вас и вашите предпочитания за вкус, а резултатът е съвършено приготвена храна с опушен аромат.
Пети начин: На дървени дъски
Ако досега не сте пробвали да печете на дървена дъска, сега е моментът на опитате. При нагряването дървото започва да изпуска дим. Той се пропива в храната и така тя добива апетитен аромат. Този начин на печене на барбекю изисква предварително да навлажните дъската. Може да я потопите във вода. Самото готвене става на ниска температура. След това може да сервирате храната, както е била печена на дъската. Смело тествайте този подход с месо, риба, морски дарове, зеленчуци и сирена.
Шести начин: На шиш
И при този начин на готвене на барбекю разчитате на недиректния огън, което означава, че отново трябва да се въоръжите с търпение. При всички положения обаче ще си струва. Бавното въртене на шиша допринася за съхраняването на сока във вътрешността на месото. Така ще имате на трапезата сочна хапка с хрупкава коричка. Печенето на шиш е подходящи за цели пилета и пуйки. Може да се използва и за приготвянето на ребра, бутове и други парчета месо.
Седми начин: На чугунена плоча
В онлайн магазин Коледжиков предлагаме електрически барбекюта на марката Plancha Mania. Разбира се, чугунена плоча ще откриете и в други модели. На такъв тип барбекю може да приготвяте без мазнина и с максимално съхраняване на полезните вещества риба, меса, зеленчуци и дори плодове и закуски (например палачинки, бъркани яйца с бекон). Задължително нагорещете максимално плочата от чугун. След това по желание може да посипете малко едра сол по нея и да добавите капки растително масло. Отгоре сложете храната, която искате да приготвите. Достатъчни са няколко минути. Тъй като чугунената плоча задълго остава гореща, може да я използвате след готвенето за съхраняване на топлината на храната.
Осми начин: По Тексаски
Любопитен начин за приготвяне на храна на барбекю е т.нар. Тексаски (наименованието изхожда от традиционните състезания за барбекю готвачи в американския щат). Той е подходящ за печене или опушване на месо. За целта се използват алуминиево фолио или хартия за печене. Увивате в тях храната и я поставяте в барбекюто.
Заключение
Накрая ни се иска да споделим няколко правила за всички, които са начинаещи в готвенето на барбекю. Стремете се да готвите на винаги добре почистени скари. За целта запознайте се подробно с препоръките на производителя. Увреждането на покритието на скарата заради агресивно чистене е най-малкото, с което искате да се сблъскате. Второ, преди да започнете да готвите храна за голяма компания, тествайте възможностите на барбекюто. Опитайте се да се ориентирате в температурните му режими и да опознаете всички функционалности. Стремете се и да вземете всички мерки за безопасност своевременно. Ако готвите на открито, сложете предпазни ръкавици и удобна готварска престилка. Наличието на набор от готварски инструменти също ще ви помогне да започнете да готвите със замах още от първите няколко опита.
Може би се интересувате още и от:
Критерии при избор на газово барбекю: видове, марки, цена и приложение
Кои са необходимите аксесоари за едно перфектно барбекю изживяване?
Ако търсите керамично барбекю на въглища, изберете KAMADO JOE CLASSIC II